Blessure preventie
Een ongeluk zit in een klein hoekje, sportblessures kunnen voor een groot deel voorkomen worden door het volgen van goede loopscholing. Veel blessures komen voor bij sporten waarin veel gesprongen en gelopen wordt. Bijvoorbeeld bij atletiek en tennis. Dit geldt ook voor sporten waarbij veel lichamelijk contact is zoals voetbal, hockey en basketbal.
Verzorging
Als je sport, is het belangrijk dat je jezelf goed verzorgd. Gezond eten en voldoende slaap zijn basisfactoren om goed te kunnen presteren. Maar er zijn meer factoren van belang om gezond en zonder blessures te kunnen sporten. Een belangrijke manier om dit te voorkomen, is om goed op te warmen en te stretchen voor de training. Na de training is een cooling –down zeer belangrijk.
Goed schoeisel
Goed schoeisel is de basis voor een blessurevrij lichaam. Schoenen vangen veel klappen op die anders moeten worden opgevangen door je enkels, knieën, heupen en rug. Wanneer je langdurig op schoenen loopt met onvoldoende demping, moeten het lichaam te hard werken. Basketbalschoenen moeten aan andere eisen voldoen dan turnschoentjes. Let er dus bij het kopen op dat je schoenen geschikt zijn voor de sport die je gaat beoefenen.
Opbouwen
Als je net ziek bent geweest, of een lange tijd niet getraind hebt, is het niet verstandig om meteen weer volop te gaan sporten. De kans op blessures is dan namelijk erg groot. Beter is het om rustig te beginnen en langzaam weer op je oude niveau te komen. Mocht je onverhoopt toch een blessure hebben opgelopen, dan is het belangrijk dat je deze laat behandelen. Veel sporters zeggen: “Het gaat wel weer”, omdat ze graag weer aan de slag willen. Maar als de blessure nog niet helemaal over is, kan je meer kapot maken dan al het geval was. Het herstel duurt dan alleen maar langer.